• A.W. Bruna produceert en exploiteert luisterboeken De Crime Compagnie
  A.W. Bruna produceert en exploiteert luisterboeken De Crime Compagnie

  A.W. Bruna produceert en exploiteert vanaf vandaag de luisterboeken van De Crime Compagnie. De samenwerking markeert de grote ambities van de uitgeverij met het luisterboek.

  22 maart 2019
 • Boeken van Das Mag terug op Bol.com
  Boeken van Das Mag terug op Bol.com

  Het conflict tussen uitgeverij Das Mag en Bol.com is uit de wereld. De boeken van auteurs als Charlotte Mutsaers, Maartje Wortel en Lize Spit staan sinds kort weer op de site. ‘We hebben afgesproken niets te zeggen over de exacte kortingspercentages, maar de ruimte die er eerder niet was, is er nu wel’, zegt Daniël van der Meer van Das Mag.

  21 maart 2019
 • Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair
  Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair

  Een rustige beurs, waar de sfeer niettemin inspirerend was. Dat was de London Book Fair voor veel Nederlandse uitgevers en agenten. Al werd er natuurlijk ook gehandeld. Voor agentschap Sebes & Bisseling was het zelfs een van de succesvolste beurzen in jaren.

  15 maart 2019
 • Rose Janssens (Clavis) beste Rights Professional ter wereld
  Rose Janssens (Clavis) beste Rights Professional ter wereld

  Foreign rights manager Rose Janssens van uitgeverij Clavis heeft gisteren op de London Book Fair de Excellent Award voor Best Rights Professional ter wereld gewonnen.

  13 maart 2019
 • CB en Parcls werken samen in CO2-neutrale bezorging Amsterdam
  CB en Parcls werken samen in CO2-neutrale bezorging Amsterdam

  Vanaf 21 maart bezorgt CB in samenwerking met het bedrijf Parcls boeken in een deel van Amsterdam CO2-neutraal. Vanuit verzamelpunten – ‘hubs’ – worden ze per elektrische fiets verder vervoerd.

  18 maart 2019
 • Ester Naomi Perquin schrijft het Boekenweekgedicht
  Ester Naomi Perquin schrijft het Boekenweekgedicht

  Ester Naomi Perquin is de auteur van het Boekenweekgedicht met de titel ‘Moeder’, dat morgen samen met een groot interview verschijnt in dagblad 'Trouw'. Dat is zojuist bekendgemaakt bij 'De Wereld Draait Door'. Tijdens de Boekenweek met als thema 'De moeder de vrouw' zal het Boekenweekgedicht als gratis ansichtkaart verkrijgbaar zijn in boekhandel en bibliotheek.

  15 maart 2019
 • Letterenfonds: literaire tour de France krijgt vervolg van vijftien etappes
  Letterenfonds: literaire tour de France krijgt vervolg van vijftien etappes

  Het Letterenfonds heeft ook dit jaar weer een aantal activiteiten in Frankrijk georganiseerd. Onder de noemer Les Phares du Nord wordt de Nederlandse literatuur daar verder onder de aandacht gebracht, nadat vorig jaar al een succesvolle campagne is gevoerd.

  13 maart 2019
 • VriendenLoterij geeft CPNB en Stichting Lezen half miljoen voor Nationale BoekenBoost
  VriendenLoterij geeft CPNB en Stichting Lezen half miljoen voor Nationale BoekenBoost

  De VriendenLoterij heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuw gezamenlijk initiatief van de Stichting CPNB en de Stichting Lezen, de Nationale BoekenBoost. Met dit geld kunnen scholen boeken kopen voor kinderen en jongeren die niet vanzelfsprekend met boeken in aanraking komen.

  7 februari 2019
 • Nu ook (delen van) boeken op Blendle
  Nu ook (delen van) boeken op Blendle

  Digitale kiosk Blendle verkoopt sinds kort het eerste hoofdstuk van de bij Unieboek|Het Spectrum verschenen non fictie-titel ‘Dat was niet de bedoeling’ van Maarten Reijnders. Het betreft een experiment.

  27 februari 2019
 • Vier op vijf e-boeklezers koopt bij Bol.com
  Vier op vijf e-boeklezers koopt bij Bol.com

  Ruim vier op de vijf lezers van e-boeken (83%) koopt deze bij Bol.com. Abonnementsdiensten groeien. Maar de prijs van e-boeken wordt nog altijd als te hoog ervaren.

  15 februari 2019
 • NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller
  NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller

  Volgende week maandag gaat NS van start met de eerste Nederlandse Whatsapp-thriller, 'Ontspoord'. In totaal tweeduizend mensen krijgen vanaf de ochtendspits op 28 januari een week lang 210 berichtjes, die samen een ‘bloedstollende klopjacht’ vormen.

  23 januari 2019
 • Nieuwe manier van digitaal lezen: Grunbergs 'Goede mannen' in Immer-app
  Nieuwe manier van digitaal lezen: Grunbergs 'Goede mannen' in Immer-app

  De jongste roman van Arnon Grunberg, 'Goede mannen', is nu ook te lezen via de nieuwe mobiele applicatie Immer. De app, te downloaden in de App Store voor iPhone of iPad, is ontwikkeld om een zo plezierig mogelijke digitale leeservaring te bieden. Het eerste deel van 'Goede Mannen' is gratis te lezen in Immer.

  10 januari 2019
 • Vakmedianet gaat als Management Impact internationale markt op
  Vakmedianet gaat als Management Impact internationale markt op

  Managementboekenuitgeverij Vakmedianet is een Engelstalig fonds gestart. Het streven is dit jaar vijftien titels uit te brengen, zowel vertaalde managementboeken als oorspronkelijk Engelstalige boeken. Het fonds gaat verder onder de naam Management Impact.

  21 maart 2019
 • Fnac België schrapt 57 arbeidsplaatsen
  Fnac België schrapt 57 arbeidsplaatsen

  Fnac België schrapt 57 van de 456 arbeidsplaatsen. Dit heeft onder meer tot gevolg dat winkelpersoneel niet langer gebonden is aan de eigen afdeling, maar overal zal worden ingezet. Gespecialiseerde vakkennis van boekverkopers kan zo makkelijk verdwijnen.

  27 februari 2019
 • Brussel krijgt gereglementeerde boekenprijs tijdens Foire du Livre
  Brussel krijgt gereglementeerde boekenprijs tijdens Foire du Livre

  Ook Brussel heeft in navolging van Vlaanderen en Wallonië een gereglementeerde prijs. Het gewestelijk parlement gaf zijn goedkeurig op de eerste dag van de Foire du Livre. Het speerpunt Vlaanderen op deze Waalse boekenbeurs, die tot en met zondag duurde, was een succes.

  18 februari 2019
 • Thalia en Mayersche fuseren tot grootste boekhandelsketen van Europa
  Thalia en Mayersche fuseren tot grootste boekhandelsketen van Europa

  De Duitse boekhandelsketens Thalia en Mayersche fuseren. Met meer dan 350 winkels in het hele Duitse taalgebied ontstaat de grootste boekhandelsketen van Europa.

  11 januari 2019
 • Vlaamse Top 10 (week 11): Bart van Loo op 1
  Vlaamse Top 10 (week 11): Bart van Loo op 1

  Nu de actie 'Geef een boek cadeau' tot een einde komt, is 'Kruistocht in Spijkerbroek' eindelijk van de eerste plaats in de top 10 verstoten: 'De Bourgondiërs' van Bart van Loo, dat 5 weken lang op de tweede plek stond, heeft de toppositie weer overgenomen. De plaatsen 3 tot en met 6 worden ingenomen door nieuwe binnenkomers. Dat zijn: 'Gigantisme' van Geert Noels (3), 'Otmars zonen' van Peter Buwalda (4), 'Gezond eten, gezond ouder worden' van Eric De Maerteleire (5) en 'Wij zijn het klimaat' van Anuna De Wever, Kyra Gantois en Jeroen Olyslaegers (6). 

  22 maart 2019
 • Omzet A-boeken in week 11 in Nederland 8,2 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 11 in Nederland 8,2 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 11 (11 t/m 17 maart) in Nederland 8,2 miljoen euro en in Vlaanderen 2,8 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.  

  22 maart 2019
 • Bestseller 60 (week 12): Meulenhoff Boekerij en VBK meeste titels
  Bestseller 60 (week 12): Meulenhoff Boekerij en VBK meeste titels

  Een nieuwe lancering, een nieuwe koploper. 'Façade' van Esther Verhoef komt binnen op 1 van de Bestseller 60. Meulenhoff Boekerij (per uitgeverij) en VBK(per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  20 maart 2019
 • Vlaamse top 10 (week 10): Thea Beckman op 1
  Vlaamse top 10 (week 10): Thea Beckman op 1

  Niet alleen staat ook deze week 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman opnieuw op nummer 1 in de Vlaamse top 10; de gehele top drie, met 'De Bourgondiërs' op 2 en 'De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen' op 3, is ongewijzigd ten opzichte van vorige week. De hoogste nieuwe binnenkomer is 'Rond de Noordzee' van Arnout Hauben op nummer 9.  

  15 maart 2019
 • Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair
  Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair

  Een rustige beurs, waar de sfeer niettemin inspirerend was. Dat was de London Book Fair voor veel Nederlandse uitgevers en agenten. Al werd er natuurlijk ook gehandeld. Voor agentschap Sebes & Bisseling was het zelfs een van de succesvolste beurzen in jaren.

  15 maart 2019
 • Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen
  Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen

  Literair agentschap Sebes & Bisseling heeft de in vergetelheid geraakte Auschwitz-memoires van Nederlander Eddy de Wind (1916-1987) binnen drie weken aan zeventien landen verkocht. Het boek is uniek, omdat het als enige verslag in het kamp zelf werd geschreven. In Nederland geeft Meulenhoff het uit.

  5 maart 2019
 • Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan
  Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan

  Een educatieve titel aan het buitenland verkopen? Dat gebeurt zelden of nooit. Maar dankzij zijn goede contacten bij de biologieolympiade heeft uitgever Eugène Wijnhoven van Malmberg de rechten van 'Biologie voor jou' aan een Japanse uitgeverij weten te verkopen.

  14 februari 2019
 • Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika
  Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika

  De 23-jarige Stefan Buijsman heeft groot internationaal succes behaald met zijn boek 'Plussen en minnen': de rechten zijn verkocht aan Penguin Books in de Verenigde Staten en aan dertien andere uitgeverijen in diverse landen.

  20 november 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Lisan Hoogendonk (Boekhandel Plukker, Schagen)
  GESPREK OP ZONDAG: Lisan Hoogendonk (Boekhandel Plukker, Schagen)

  Lisan Hoogendonk werd afgelopen week verkozen tot stoerste thrillerverkoopster van Nederland. Stoer is ze ook buiten de boekhandel.

  24 maart 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Eduard Richter (Hollands Diep)
  GESPREK OP ZONDAG: Eduard Richter (Hollands Diep)

  Uitgever Eduard Richter ging per trein naar een London Book Fair die pas laat op gang kwam. Het was zijn eerste grote beurs sinds de pensionering van Hollands Diep-oprichter Robbert Ammerlaan. 'Maar Robbert was gewoon in Londen, hoor.'

  17 maart 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Eric Bol (boekhandel Broekhuis)
  GESPREK OP ZONDAG: Eric Bol (boekhandel Broekhuis)

  Afgelopen week maakte directeur en eigenaar Kees Schafrat van de Twentse boekhandelsketen Broekhuis bekend dat hij een stap opzij doet. Eric Bol, die al enige tijd voor Broekhuis werkt, wordt algemeen bedrijfsleider.

  10 maart 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Johan Fretz (winnaar Boekhandelsprijs)
  GESPREK OP ZONDAG: Johan Fretz (winnaar Boekhandelsprijs)

  Johan Fretz kreeg donderdag in boekhandel Scheltema in Amsterdam de Boekhandelsprijs 2019 voor zijn roman 'Onder de paramariboom'. De schrijver en theatermaker is er zeer blij mee – wetende wat de kracht van een boekhandelaar is als die zijn liefde voor een boek weet over te brengen op zijn klanten.

  3 maart 2019
 • Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid
  Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid

  INTERVIEW VAN DE DAG – Jack van Weimar kreeg vorige week de allereerste Alice Indie Boekprijs in de categorie fictie voor 'Palimpsest' – een thriller over 'de geheime oorsprong van de islam'. Hij biedt boekverkopers nu extra inkoopkorting.

  12 maart 2019
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Sander Verheijen tekent voor debuutthriller bij uitgeverij Volt
  Sander Verheijen tekent voor debuutthriller bij uitgeverij Volt

  Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen, ooit oprichter van de populaire thrillersite Crimezone.nl, tekende deze week het contract voor zijn debuutthriller bij uitgeverij Volt, via Stijn de Vries van Marianne Schönbach Literary Agency. Uitgever Bart Wessels meldt in het persbericht: 'Sander is een bekende in de thrillerwereld en ik was erg onder de indruk van zijn synopsis en eerste hoofdstukken. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken.' Sander Verheijen: 'Ik ken Bart al vrij lang en in het verleden hebben we veelvuldig met elkaar gepraat over thrillers en de ontwikkelingen in de wereld van het spannende boek. Des te leuker vond ik het dat hij zo enthousiast was over mijn thrilleridee en het heel graag wilde uitgeven.'  Sander Verheijen schreef in 2017 al het boek Ik kan er net niet bij over zijn eerste jaren als vader van een bijzondere tweeling. Dit non-fictieboek verscheen bij uitgeverij HarperCollins, maar voor zijn eerste thriller koos Verheijen nu voor een andere uitgever. De thriller De macht van K. zal gepubliceerd worden onder het pseudoniem Jens Vern en staat in de planning voor begin 2020.    

  22 maart 2019
 • 'Onder de Paramariboom' van Johan Fretz wordt verfilmd
  'Onder de Paramariboom' van Johan Fretz wordt verfilmd

  De filmrechten van de succesvolle roman Onder de Paramariboom van Johan Fretz - winnaar van de Boekhandelsprijs 2019 - zijn verkocht aan filmproducent KeyFilm, de makers van onder andere Soof en Ventoux. Johan Fretz, die zelf het scenario zal schrijven, is zeer verheugd over de deal: 'Al sinds de Surinamereis die tot de roman leidde, zag ik ook een warmbloedige roadmovie voor me, die je meeneemt naar Paramaribo', zegt hij in het perbericht.

  22 maart 2019
 • Inbraak bij boekhandel Edel (Numansdorp)
  Inbraak bij boekhandel Edel (Numansdorp)

  Bij boekhandel Edel aan de Voorstraat in Numansdorp is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken. Medewerkers merkten toen ze donderdagochten arriveerden op dat de deuren aan de achterzijde van het pand geforceerd waren. Dat moet tussen woensdag 17.30 uur en donderdag 9.30 uur zijn gebeurd. De politie vraagt oogetuigen zich te melden. Wat er is buitgemaakt, is niet bekend. 

  22 maart 2019
 • Radna Fabias wint Herman de Coninckprijs 2019
  Radna Fabias wint Herman de Coninckprijs 2019

  De debuutbundel Habitus van Radna Fabias is bekroond met de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2019. Ze ontving de prijs, goed voor € 7.500, op 21 maart (Wereld Poëziedag) in de Arenberg te Antwerpen uit handen van juryvoorzitster Fleur Speet. De jury prees Fabias zowel voor haar ‘poëzie met ballen en borsten’ als voor haar ‘schitterend talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont’. De winnende bundel Habitus wordt een ‘pageturner’ genoemd.  Uit Habitus van Fabias werd het gedicht ‘Ik zoek je in de stad’ geselecteerd. Vanaf vrijdag 22 maart is de poster in 160 boekhandels op 4.000 exemplaren gratis verkrijgbaar.Lees hier het gedicht.

  21 maart 2019
 • Willemijn Muggen verlaat Noordhoff Uitgevers
  Willemijn Muggen verlaat Noordhoff Uitgevers

  Na 14 jaar vertrekt Willemijn Muggen bij Noordhoff Uitgevers. Ze bekleedde daar in de loop der tijd verschillende functies; begonnen als educatief auteur was ze daarna onder meer Uitgever Nederlands en Uitgever Toetsen, en de laatste anderhalf jaar uitgeefmanager van leermiddelen vooor het Basisonderwijs. Vanaf 1 april gaat zij als projectmanager aan de slag bij IT-bedrijf New Nexus.

  14 maart 2019
 • Erno Eskens wordt uitgever Filosofie en Geschiedenis bij Boom uitgevers Amsterdam
  Erno Eskens wordt uitgever Filosofie en Geschiedenis bij Boom uitgevers Amsterdam

  Bij Boom uitgevers Amsterdam treedt Erno Eskens per 1 mei a.s. in dienst als uitgever Filosofie en Geschiedenis. Hij volgt daarmee Wouter van Gils op, die de functie ad interim vervulde na het vertrek van Niels Cornelissen in 2018. Erno Eskens (1964) was vanaf 2010 verbonden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), vanaf 2013 tot heden als programmadirecteur en uitgever. Daarvoor vervulde hij diverse functies, onder meer als uitgever bij Veen Magazines en als redacteur en later als hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Eskens studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit en promoveerde in 2015 aan de Universiteit Leiden.

  8 maart 2019
 • Philip Jansen controller bij de CPNB
  Philip Jansen controller bij de CPNB

  Philip Jansen is aangenomen als controller bij de CPNB. Hij werkte na het overlijden van Joke de Witte al op interimbasis bij de CPNB.

  7 maart 2019
 • Gertjo Janssen Managing Director van Euretco
  Gertjo Janssen Managing Director van Euretco

  Gertjo Janssen is per direct managing director van Euretco, het moederbedrijf van Libris Blz. Janssen is al directeur van DGN Retail, de serviceorganisatie achter doe-het-zelfwinkels Hubo, Multimate en Fixet. Euretco op zijn beurt maakt deel uit van het Duitse EK/Servicegroup dat ondernemers ondersteunt in tien landen. Ook de directie van EK/Servicegroup is heringericht en bestaat nu uit Franz-Josef Hasebrink (CEO), Martin Richrath (CFO) en Susanne Sorg (CIO).

  6 maart 2019