LAMOER (2): over zendingsdrang, voorbereiding en voorlezen

LAMOER (2): over zendingsdrang, voorbereiding en voorlezen

19 maart 2019

‘Zo krijg je mensen aan het lezen!’, riepen twee enthousiaste bezoekers van LAMOER #2 ons na afloop toe. We waren nog minstens een week in de wolken. Boeken (of boekhandelaren, uitgevers of schrijvers als je wilt) zijn geen goede doelen die geholpen moeten worden, we willen mensen zelf laten ervaren hoe waardevol en leuk boeken zijn. Daarmee zijn we aangekomen bij de vraag waar de vorige column mee eindigde: hoe maak je een evenement waar de liefde voor boeken vanaf spat? Drie tips.    

- lamoer
Algoritmes & antivaxx

Algoritmes & antivaxx

18 maart 2019

Normaal gesproken zou Bol.com blij zijn met een vergelijking met Amazon, maar nu was het vooral pijnlijk: de webshop werd op de vingers getikt vanwege de antivaxx-boeken die naar boven komen wanneer je zoekt op ‘vaccinatie’: Leven zonder vaccinaties, Vaccinaties doorgeprikt, Vaccinatie is geen immunisatie, How to end the Autism Epidemic…

- frederique schut
VS literair (2): De beruchte drie procent – vertaalde literatuur in de VS

VS literair (2): De beruchte drie procent – vertaalde literatuur in de VS

15 maart 2019

Notoir moeilijk is het om hier, in de VS, uitgevers te interesseren voor werk van een nog onbekende, ‘uitheemse’ auteur. Hier geldt de wet van de beruchte 3%: het percentage vertaalde literatuur in de VS, waarvan dan ook nog eens het grootste deel bestaat uit Franse, Duitse en Spaanse titels – de kleinere taalgebieden komen nauwelijks aan bod. Het is een bekend beeld, maar ook een misvatting. Literatuur in de Verenigde Staten komt overal vandaan, zeker ook uit Europa.

- mireille berman
Een titanenklus

Een titanenklus

5 maart 2019

Je zult maar directeur van de KBb zijn, dan heb je even wat om je tanden in te zetten. Voorheen heette de club de NBb, de Nederlandse Boekverkopersbond, en een aantal jaren geleden is de NBb KBb geworden, de Koninklijke Boekverkopersbond.

- hans bousie
Boekverkopers in de VS (slot): 'We need to expand our range'

Boekverkopers in de VS (slot): 'We need to expand our range'

31 januari 2019

Het is een stralende ochtend als ik naar mijn stageadres reis: Skylight Books. Twee winkels naast elkaar, één kleine winkel met kunst en beeldverhalen, en achterin de logistieke afdeling en twee werkplekken met event managers. Skylight organiseert jaarlijks tweehonderd evenementen in de winkel en nog eens honderd off-site (zoals dat genoemd wordt). Toch zeggen ze tegen vier van de vijf verzoeken nee, simpelweg omdat ze zich kunnen veroorloven alleen events te doen die honderd procent bij de aard van de winkel passen. De ambitie om zoveel te doen is groot: we need to expand our range. Off-site worden bazars, zakelijke beurzen en scholen, veel scholen, bezocht.

- anne schroën
La journée pro

La journée pro

3 december 2018

Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen 'focusland' op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk. Medewerkers van het Nederlands Letterenfonds bloggen voor Boekblad over deze beurs. Vandaag: Agnes Vogt over de laatste dag van de beurs, bedoeld voor boekenprofessionals.

- letterenfonds
Sydney Visiting International Publishers: Afscheid

Sydney Visiting International Publishers: Afscheid

6 mei 2018

Het is zondagavond, niet eens zo heel laat. Ik heb zojuist afscheid genomen van de nog overgebleven fellows. Een deel is vandaag al vertrokken, een deel vertrekt morgen. Sommigen gaan nog naar andere steden in Australië, anderen vliegen meteen naar huis. Koffers worden ingepakt, melige berichten worden op WhatsApp geplaatst, en we beloven elkaar dat we contact houden. Onze tijd als VIP is voorbij.

- sabrina verbeek